Om oss

Hjelpeorganisasjonen Venner for livet

ble stiftet 8. mars 2007.

Allerede 20. juni samme året, hadde vi samlet inn så mye klær, leker, mat og annet utstyr at vår første hjelpesendig ble et faktum. Vår 7,5 tonn tunge lastebil var fullastet. Arne Dahl og Einar Nilsen, våre fornøyde sjåfører, satte kursen mot Estland.

2008 - 2009

Etter hvert som vi fikk mer og mer klær og utstyr fra dere der ute, fikk vi mulighet til å hjelpe flere enn disse to barnehjemmene"våre". Blant annet kjørte vi klær og utstyr til et dagsenter i Kivioli, en særdeles fattig del av Estland. Her kom barna for å være etter skoletid, kanskje få hjelp til lekser og få seg litt mat og rene klær, eller bare å leke med andre barn. Voksne, trengende, fikk også komme hit for å få seg litt mat, en dusj og et klesskift. Ikke minst fikk de seg en god samtale med noen som lyttet og forsto.

I Hanilla fikk vi også en spesiell familie som vi hjalp, der mor døde fra  7 barn, og der far var ute av bildet. Den eldste av barna tok så vare på sine 6 søsken. Barna var fra 2 - 23 år gamle. Kommunen hjalp dem med å gjøre huset de bodde i,  beboelig, mens vi hjalp til med inventar, klær, hvitevarer og annet utstyr. Senere ble vi invitert dit for å se hvordan dette ble fulgt opp. Disse søskenene har det greit i dag, og går på skole for å få seg utdanning.

2010

Dette året påtok vi oss en større oppgave i Tudulinna. Barnehjemmet som vi har hjulpet fra vi startet hjelpearbeidet, skulle få et nytt bygg. Vi samarbeidet da med kommunen om å bygge et helt nytt barnehjem, barnehage og dagsenter. Dette arbeidet kom i gang høsten 2009. Kommunen fikk bygget og innredet barnehjemmet ved hjelp av EU-midler. Vi påtok oss oppgaven med å hjelpe til og skaffe  inventar og utstyr til nybygget. Mye av dette er kommet fra Trondheim. Vi fikk også pengegaver som gikk  direkte til nedbetaling av lån som barnehagen hadde.

Vår hjeper, Tarmo, har gått inn i regnskaper og sett at alt er riktig gjort, og kommunen sjekker at barnehjemmet drives etter gjeldende regler. I år, 2015, er lånene nedbetalt.

Vi har levert klær og leker til en sosialsentral i Hanilla. Julaften 2010 var sosialarbeideren som vi har kontakt med, ut med julegaver til alle barna i kommunen. De fleste barna hadde aldri før fått julegave. Da hadde vi sendt 200 julepakker fra givere i  Trondheim.

2011-2013

 Vi har fortsatt å hjelpe, der vi allerede har satt i gang hjelpearbeid. I Tudulinna slo de sammen to leiligheter i boligblokka ved siden av barnehjemmet. Den ble pusset opp slik at de eldste beboerne på barnehjemmet, dvs. ungdommer 15-18 år, kunne bo her. Her flyttet de inn sammen med en "husmor" som lærer dem dagligdagse gjøremål og hvordan de skal greie seg praktisk og økonomisk.

I 2013 fikk vi gamle korpsuniformer fra Utleira skole i Trondheim. Disse var pakket fint ned, og ble overlevert til Avinurme skole, som hadde korps, men manglet uniformer. Det ble stor stas! Vi mottar også adventsgaver som barna ved Utleira skole, har med på skolen i adventstida. Alt dette sendes til barna vi hjelper.

2014 - 2015

I 2013 fikk vi spørsmål fra ordføreren i Avinurme kommune, om vi kan hjelpe sosialsentralen der. Mange trenger nødvendig utstyr for å greie hverdagen.

I 2015 har vi satset vi på å hjelpe barnehjemmet i Tudulinna, og sosialsentralene i Avinurme og Hanilla. Barnehjemmet i Tudulinna fikk også en pengegave slik at de kunne ta med barna og ungdommene på sommercamp dette året. Det ble en stor opplevelse for alle.

Sommeren 2015, ble vi invitert til å besøke Avinurme kommune og Tudulinna barnehjem for å se hvordan hjelpesendingene ble mottatt og fordelt. Vi dro fra Trondheim, slik at vi kunne være med da lastebilen med hjelpesendingen ankom. Et godt organisert team tok i mot utstyret. I Avinurme ble vi innkvartert på skolen. Hver St. Hans arrangeres det et enormt stort marked der. Det kommer folk fra hele Estland og fra flere andre land for å delta. I år ble vi overrasket med å bli ropt opp på scenen. Dette var stort for oss. Med applaus fra 10 000 mennesker, fikk vi overrakt Takkebrev/Diplom fra Avinurme sin ordfører, som takk for all hjelp som kommunens innbyggere har fått.

Før jul kjørte vi som vanlig en hjelpesending med klær og utstyr.  I tillegg sendte vi også julegaver til Hanilla og Tudulinna. Vi ble enige med sosialarbeiderne om å sende julegavene slik at de kunne pakkes og fordeles lokalt, da ble det riktig i forhold til kjønn og alder. Elevene som gikk siste året på Avinurme videregående skole, deltok i pakkingen.

2016 - 2018

Juni 2017 tok vi turen tilbake til Estland. Denne gangen besøkte vi også barnehjemmet som ligger ca. 20 mil fra Tallinn. I tillegg besøkte vi et nytilflyttet ungdomshjem i Rakvere kommune ca. 10 mil fra Tallinn. Dette ungdomshjemmet ble planlagt i 2016 og tatt i bruk 2017. Her manglet alt av inventar og utstyr, men etter hvert ble hjemmet godt utstyrt via vår hjelpeorganisasjon.

I løpet av 2018 sendte vi 3 hjelpesendinger. Den siste sendingen ble kjørt nedover i oktober. Da sendte vi julegaver og julegodt i tillegg til det vi tradisjonelt sender. Hjelpesendingen

gikk til Barnehjemmet i Tudulinna/Ungdomshjemmet i Rakvere og til sosialsentrene i Avinurme og Hanilla.

Vi arrangerte også 4 loppemarkeder - som ga oss god inntjening. 

Julemarkedet vårt har tidligere blitt arrangert på Voll gård, mens årets marked ble arrangert i Freidighuset på Eberg. Vi hadde et veldig godt besøk hvor vi solgte hjemmelaget tradisjonell julebakst, sild, saft, syltetøy, geleer m.m. Det ble også god inntjening på loddsalg, åresalg og kafé. I tillegg hadde vi med oss utstillere med glasskunst, akvareller, strikkevarer, lys og honning.

 

Vi er helt avhengig av vår egen innsats, med gode støttespillere fra private givere og næringsliv. Tusen takk til alle dere som sponser oss i vårt viktige arbeid.

 

 Pr. i dag hjelper vi:

 • Barnehjemmet i Tudulinna  (ca 630 innbyggere).
 • Sosialsentralen i Hanilla (ca 1700 innbyggere).
 • Sosialsentralen i Avinurme (ca 1520 innbyggere)

 

 

 

Hvordan støtte oss?

ØKONOMISK STØTTE

 • Bli medlem, 300 kr pr år + egeninnsats.
 • Bli støttemedlem, 400 kr pr år.
 • Gi pengegaver,

Kontonr.: 0539 53 25657

 • Velg oss som Grasrotmottaker, når du spiller hos Norsk Tipping.
 • Støtt oss ved lotteri, loppemarked og julesalgsmesse.


HØSTEN 2020

PLANLEGGES NYE LOPPEMARKED

Støtt oss med lopper

 • Alt av interesse bortsett fra store møbler og større elektriske ting, potteskjulere, bøker og klær/sko til voksne.
 • Vi tar gjerne i mot pent brukte barneklær/barnesko/støvler/utstyr til barn, samt leker av god kvalitet.
 • Alt må være rent og helt!


KONTAKT OSS FOR NÆRMERE AVTALE


 
STØTT OSS MED JULEGAVER


 • Ønsker du å gi nye, ubrukte ting som egner seg som julegaver til barn, tar vi gjerne i mot det. Vi ordner pakking.

Dette er et flott brodert kort vi fikk med takkehilsen i 2008:

"Stor takk fra pensjonistene i Tudulinna, for alt vi har fått!"

Klikk på kortet, så kan du se det større.

"Takk fra Kivioli kommune i

april 2008"

"Takkebrev

til Hjelpeorganisasjonen Venner for livet, for hjelp og samarbeid Aivar Saarela, ordfører"


Denne innrammede takkehilsen fikk vi overrakt under St. Hansfeiringen i Avinurme 2015.

Se en større versjon, hvis du klikker på den.

Grasrotandel

Litt historie om hjelpearbeidet vårt